Book Ophold

- Dark Sky Møn

Dark sky logo stjerne

Book Direkte

Book Direkte

Book Mørke-Guide

Susanne 6 large 001

Naturguide Susanne Rosenild.

Mobil:  20 30 33 46

Originale friser

Frise i spisestuen

 

Udsnit af frise anno 1916

Tiendegaarden Møn

Lillekort

Airberlin2021

DARK SKY MØN

Oplev natten på Møn - stjerner, måne og mælkevej

For længe siden, under Mælkevejens evige cirklen over nattehimlen, blev Møns hvide kridtklipper dannet. 70 millioner år senere er det hvide kridt og den strålende Mælkevej stadig synlig på Møn.

Mælkevejen har vi alle hørt om, men hvor mange har set den rigtige Mælkevej? På grund af lysforurening er Mælkevejen fra de fleste steder i Danmark og den vestlige verden i det hele taget, blot en skygge af sig selv. Fra Møn og Nyord ses Mælkevejen stadig som det store lysende bånd af stjerner, der i sensommernætterne og efterårsaftenerne strækker sig fra horisont til horisont.

Mælkevejen har altid været synlig fra Jorden, da det er den galakse som Jorden og Solen er født i og tilhører. Dinosaurerne, som levede da kridtet, der udgør Møns fundament, blev dannet, havde en lige så klar og strålende Mælkevej, som vi i dag stadig kan se fra Møn og Nyord.

Hvad er Dark Sky?

Dark Sky er et amerikansk begreb, som beskriver en nattehimmel med ganske lidt eller ingen lysforurening, altså en mørk nattehimmel. En sådan nattehimmel er karakteriseret ved, at stjernerne ses i tusindtal, ligesom Mælkevejen, der er et bredt lysende bånd af svagere stjerner og komplekse strukturer. Begrebet stammer oprindeligt fra de amerikanske amatørastronomer som i deres jagt efter at se mest muligt i deres teleskoper, har søgt længere og længere væk fra lysforureningen i de amerikanske storbyer på jagt efter Dark Skies.

International Dark Sky Association har med deres Dark Sky Community og Dark Sky Park taget Dark Sky begrebet et skridt videre. Fra at være noget som entusiaster opsøger til nu at omfatte naturområder og samfund, som gør en aktiv og dokumenteret indsats for at bevare deres mørke nattehimmel. Så alle forsat kan have glæde af udsigten til nattehimlens stjernevrimmel. Den indsats, som International Dark Sky Association kræver dokumenteret, indebærer, at lysinstallationerne i området forbedres, så de sender lyset derhen, hvor lyset skal bruges - normalt på jorden - i stedet for at sende lyset ud i alle retninger. Lyskildernes styrke tilpasses også, så de ikke er overdrevent kraftige, men giver lys nok til, at man kan færdes sikkert.

En anden del af indsatsen drejer sig om information. Både til den fastboende befolkning, men også til de gæster som besøger området. Informationen kan gives som brochurer, plancher, websider og / eller som stjernekiggearrangementer med guider og teleskoper.                                                                                                        

Dark sky Stairway

(Fotograf: Thomas Ix)

Meget mere end stjerner

En Dark Sky Park eller Community handler om andet end blot at bevare udsigten til stjernerne. Det handler også om at bruge energien og dermed penge og CO2 med omtanke. Bliver f.eks. halvdelen af lyset sendt til himmels, så bliver der brugt dobbelt så meget energi som nødvendigt. At bevare udsigten til stjernerne er også at bevare udsigten til vores kulturelle baggrund. Den mørke nat, stjernerne og månen er dybt integreret i vores sproglige kultur, vores kunsthåndværk, malerier, poesi og så videre. Ved at bevare udsigten til stjernerne, bevarer vi også en forbindelse til vores kultur. En forbindelse som strækker sig hele vejen tilbage i tiden til før den tidligste stenalder.

Naturen og mennesket har brug for mørke, rigtigt nattemørke. Det er et faktum, som bliver mere og mere åbenbart i disse år, hvor forskning afdækker mulige sammenhænge mellem lysforurening og de livsstilssygdomme, vi er belastet med i den vestlige verden. Naturen, fra insekterne, over fuglene til de store havskildpadder har brug for nattemørket for at hvile og formere sig. Ved at bevare nattemørket i fuglebeskyttelsesområder og andre beskyttede naturområder er vi med til at sikre at blandt andet trækfugle får den nødvendige hvile, så de kan klare det videre træk.

Vi har vor egen avis...

I Tiendegaarden Tidende fortælles gårdens historie, lidt om driften samt tips og ideer til udflugter samt små "hemmelige" oplevelser

TV2øst - ca 12 år siden

For år tilbage besøgte Signe Ryge en række af engagerede B&B værter i sommerlandet. Se et udsnit af udsendelsen her..

...og vor egen film

Se vor nye kort-film om det at være gæst på Tiendegaarden og skønne Møn. Måske du kan få inspiration til et par feriedage?

Mini "Check in" film

Snart kommer her en lille vejledning i hvordan du nemt og enkelt chekker ind når du ankommer til Tiendegaarden

Tiendegaarden

v/ proprietær Susanne Nøhr
Sønderbyvej 29, DK-4791 Borre - Møn 

Send SMS: +45 55812126

Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.